מזיקי מחסן | מזיקי מזון | עש הקמח
עש הוא חרק זעיר ממשפחת הפרפראים שאינו פרפר. על פי הגדרה זאת קיימים כ-120 אלף מיני עש בעולם. גודל ממוצע של עש הוא כ-10 מ"מ צבעו בדרך כלל אפור ונחושת, מינים נוספים הנמנים עם חרקי המזון הינם שונים בצורתם אך הנזקים מאוד דומים כמו חיפושית הטבק ,אורזית, חדקונית האורז ועוד, לרוב חרקי המחסן יש יכולות תעופה אך בדרך כלל אין להם צורך בכך משום שהם יכולים לבצע את כל מחזור החיים שלהם בתוך המזון.
העש גורם נזק רב שמצריך טיפול. רוב הנזק הוא לגידולים חקלאים, אולם הזחלים מעדיפים צמר כותנה וקמח, ואלה מצויים בקרבת בני-אדם. מכאן נובע הצורך להזמין מדביר פרפרים וזחלים ברגע שמתגלית נוכחותם.
יש אגב סוג של עש שכן מביא תועלת, והידוע בכינויו תולעת המשי, ממנו הופק במשך שנים משי יקר מציאות.
איך לזהות עש | חדקונית האורז | חיפושית הטבק
רוב בני האדם נפגשים בעיקר עם עש הבגדים או עם עש המזון. המצאות של שניהם מחייבת התיעצות או הזמנה של מדביר עם המלצות וחוות דעת .
זיהוי של עש הבגדים
עש הבגדים ניזון מבגדים. הוא מעכל את סיבי הבגד ויוצר בו חורים. עש הבגדים פעיל בעיקר בחשיכה, ואוהב את האזורים הפנימיים יותר של הארון.
את תוצאות עבודתו ניתן לראות בדרך כלל רק לאחר שרואים חורים בבגדים. אולם לפעמים ניתן לראות גם חרקים או גלמים בארונות, וכן "תוצרת לוואי" כגון נשלים פקעות וקורים.
במקרים כאלה חשוב להזמין מדביר לפני שיגרמו נזקים חמורים יותר.
זיהוי של עש המחסן
הדברת עש הקמח ההודי מצוי בעיקר במחסנים או במזווה המטבח המכילים מזון. את הימצאותו ניתן לזהות על פי שרידים כגון קורים לבנים על האוכל, נשלים ופקעות, שרידים של מזון גרוס וחורים בקטניות, הכנסו לקישור ותקבלו מידע בנוגע לפתרון הבעיה ללא חומרי הדברה.
הדברה של עש
הדברה של עש נעשית במקרים קשים על ידי מדביר. הוא צריך להשתמש בריסוס אפילו באיוד בגז. שימוש בשיטות אלה מצריך ידע ומיומנות, וחשוב לבדוק שהמדביר אכן יודע לזהות מקומות נגועים בעש ואיך להדביר אותם באופן מקצועי.
הדברה של חדקונית האורז
החדקונית פוגעת במזון באופן שהיא מטילה את הביצים בתוך קדח ומצליחה לקבל את האוכל והשתיה מתוך המזון ואין לה צורך לצאת החוצה לחפש מקורות אחרים ולכן במקורות קטנים כמו מטבחים, יש לזרוק את השקית הנגועה, במפעלים יש צורך לבצע איוד בגז .
פעולות למניעת עש
כמו במקרה של מזיקים רבים אחרים, ההדברה הטובה ביותר הינה המניעה. צעדי מניעה כוללים ניקוי שגרתי של ארונות המזון, ואחסון המזון בכלים סגורים. מזונות שנפגעו מעש צריך לזרוק.
מניעת עש הבגדים ניתנת לבצע באמצעות מוצרים שאפשר לרכוש ברשתות השיווק. כמו כן מומלץ לאוורר את הארון אחת למספר חודשים ולהימנע מהצטברות ערימות של בגדים שלא בשימוש.
אנו מעניקים הדברת מסעדות, מטבחים ועסקי מזון ופתרונות למפעלים בנושא חרקי מזון.