למה הדברה ירוקה?
הדברה היא צורך חשוב מאוד בימינו. מזיקים שונים גורמים להשמדה של יבולים רבים וגורמים למותם של מיליונים. הארבה למשל עדיין מחריב יבולים של מדינות שלמות באפריקה, ומחלת המלריה, הנגרמת על ידי יתוש, גורמת למותם של 2 מיליון איש ברחבי העולם מדי שנה.
כדי להתמודד עם נזקים אלה פותחו מזה שנים חומרי הדברה כימיים. אולם, התברר כי ישום מוגזם מהם לטווח ארוך עלול גם לגרום נזק לבני אדם וליבולים. לפיכך נוצרה גישה חדשה הקרויה גם הדברה ירוקה, או הדברה אקולוגית ולפעמים גם הדברה אורגנית.
מה זה בעצם הדברה ירוקה?
למען האמת אין כל תקן מחייב של מהי הדברה ירוקה, הדברה אקולוגית או הדברה אורגנית וכל אחד יכול להגיד שהוא מבצע הדברה כזאת. אבל בפועל מדובר בעצם בשימוש בחומרים כימיים המאושרים ע"י המשרד להגנת הסביבה לשימוש נגד מזיקים באזורים רגישים כמו: גני ילדים, מרפאות, בתי מגורים וכו, והרעילות שלהם לבני-אדם או לטבע נמוכה.
לעומת זאת הדברה ירוקה אמיתית היא כזאת שמנסה להשתמש בטבע עצמו כדי להרחיק מזיקים ולהדבירם. זאת אינה שיטה חדשה. הדברה אקולוגית החלה ברגע שבו האדם אימץ את הכלב כדי שיגן על העדר ועל הלול מפני טורפים, ואת החתול הביתי כדי שילחם בעכברים. או שחקלאים עשו שימוש בציפורי טרף כדי להיאבק במכת מכרסמים שהשמידו יבולים.
ההדברה האורגנית היעילה ביותר היא המניעה.
להלן מספר עצות שימושיות שימנעו את הצורך של הדברה ירוקה:
- לכסות את החלונות ברשתות המונעות כניסת יתושים.
- להשתמש בכילות שמונעות מגע עם יתושים. זה פתרון אידאלי במיוחד לגבי תינוקות, אבל בימינו יש גם כילות למבוגרים בגדלים ובצורות שונות.
- לכסות פתחי ביוב ברשתות ברזל פשוטות למניעת כניסת תיקנים.
- לפזר מספר עלי דפנה במקום ליד קן נמלים. – אגב זה לא תמיד עובד, אבל כדאי לנסות זאת לפני שמזמינים הדברה אורגנית.
- הדברה אקולוגית של פטריות שהופיעו על צמחים יכולה להיעשות על ידי פיזור של סודה לשתייה מוערבבת במים, וריסוס כל חמישה ימים לערך.
- הדברה ירוקה של פרעושים יכולה להיות יעילה פשוט על ידי פיזור תערוב של שיני שום במים. את התערובת משאירים בשמש כעשרה ימים ואז מרססים במקומות נגועים.
- הדברה אורגנית של כנימות יכולה להתבצע באמצעות ערבוב של סבון כביסה במים וריסוס על הכנימות.
לא תמיד הטכניקות הללו עוזרות. ולפעמים יש צורך בשימוש בחומרים יותר יעילים, אולם כדאי לחשוב עליהם לפני שמזמין הדברה מקצועית ויקרה יותר.
המשרד להגנת הסביבה מסביר זאת היטב :